2020.09.9.4 BOZP a hygiena v potravinárstve v roku 2020
Ing. Jozef Mikula, PhD.
Aké sú všeobecné požiadavky na zaistenie BOZP v potravinárskom priemysle a na technické zariadenia v tomto priemysle? Aké sú špecifické požiadavky na pracoviskách s nebezpečnými faktormi pracovného prostredia v potravinárstve a najčastejšie poskytované účinné OOPP?
Odpoveď:
Hygiena v potravinárskom priemysle
Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov musia vo svojej činnosti určiť všetky kroky, ktoré sú pre zabezpečenie bezpečnosti potravín rozhodujúce a musia zabezpečiť vypracovanie, zavedenie, vykonávanie a verifikáciu vhodných bezpečnostných opatrení.
Pod pojmom hygiena sa vo všeobecnosti chápe vedný odbor študujúci zdravý spôsob života z hľadiska jedinca aj spoločnosti. Vytvára pravidlá takéhoto spôsobu života. Skúma ich dodržiavanie. Hlavná náplň hygieny je napríklad čistota životného a pracovného…