2020.04.4.1 Povinnosti pre potravinárske prevádzky v roku 2020
Alexander Sicher
Odborným názvom pre gastronomické – potravinárske zariadenie je „zariadenie spoločného stravovania”. Na podnikanie v oblasti prevádzkovania zariadenia spoločného stravovania sú kladené osobitné požiadavky, pretože v takomto zariadení pri svojej činnosti dochádza ku kontaktu s potravinami (epidemiologicky závažná činnosť), ktoré v konečnom dôsledku požívajú ľudia. U zariadení spoločného stravovania tak existuje zvýšené riziko, že ich nesprávnou činnosťou môže dôjsť k ohrozeniu ľudského zdravia. Najdôležitejšími predpismi upravujúcimi osobitné povinnosti potravinárskych zariadení sú:
- zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia”)
- vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej…